top of page
  • Tereza Huclová

Proč navštívit Maroko? 10 důvodů + jeden bonus pro vás

Znáte to, život je občas plný paradoxů. A tak mě Maroko v minulosti ani trochu nelákalo. Na mém cestovatelském seznamu figurovaly úplně jiné destinace. Peru. Tibet. Mexiko. S Marokem jsem si spojovala maximálně horko a vyprahlou poušť.


Jednoho dne však nastavily letecké společnosti tak nízké ceny, že bylo téměř neslušné nabídku odmítnout, a já na sever Afriky přeci jen vyrazila.


Postupně mi Maroko začalo otevírat tajemství tak úžasná, že jsem se pravidelně vracela, a pak už rovnou v Marrákeši na několik let zůstala.


Co všechno mě okouzlilo, a proč byste se měli do Maroka rozhodně také vypravit, jsem pro vás sepsala.

 

1/ Přenocujete v poušti pod hvězdnou oblohou

 

Boříte nohy do chladivého jemného písku, nad vámi se klene mléčná dráha, z dálky slyšíte rytmický zvuk beduínských bubnů. Nocleh v poušti si určitě připíšete mezi nejsilnější cestovatelské zážitky. Stejně tak jako magickou chvíli, kdy se nad obzorem vyhoupne ranní slunce, a obarví písečné duny do odstínů oranžové.


Velbloud a velbloudář v písečných dunách
Zažít východ slunce na Sahaře je sen každého cestovatele.

Vydejte se pak do nitra písečných dun a vystoupejte na některou vysokou dunu. Jen ten, kdo takový výstup zažil, ví, co to dělá se stehenním svalstvem. Drobná námaha ale stojí za výhledy, které se vám otevřou.


Vyhládlo vám cestou na vrchol? Chtělo by to oběd. Skuteční nomádi si sebou nesou do pouště mouku, vajíčka a zeleninu. Utáboří se pod palmou, uhnětou těsto, připraví chutnou zeleninovou směs s kořením a nakonec ji do těsta ji zavinou.


V písku vyhloubí jámu, položí do ní těsto, přikryjí horkými uhlíky a voilá, berberská pizza neboli „medfuna“ je na světě. Dobře, buďme upřímní. Její čas na světě asi bude krátký. Jakmile zjistíte, jaké lahůdka to je,  zmizí, než byste napočítali do deseti.


Nomád s turbanem dává těsto do písku.
Skuteční nomádi jdou do pouště vybavení. Uhnětou těsto, položí ho do horkého písku a za chvíli je chutný oběd "na stole".

Oběd samozřejmě zapijete sladkým mátovým čajem. A pak si ještě užijte chvilku v blahodárném stínu palmy. V písečných dunách jsou spíše raritou a stín, který vrhají k nezaplacení. Ne nadarmo se v tomto regionu říká, „v říší zvané Poušť je voda králem a stín královnou“.


Na našich cestách jsme si oblíbili hlavně nejvyšší marocké duny Erg Chebbi, nebo nižší, zato však rozlehlejší duny Erg Chiggaga.  Svoje kouzlo má ale i tzv. hammada, kamenitá poušť, ve které často narazíte na tradiční nomádské rodiny a jejich stáda koz a velbloudů.

 

2/ Na velbloudech překonáte písečné duny

 

Apropo velbloudi. Určitě seberte odvahu a na nějakého si cestou přes Saharu vyskočte. Zjistíte tak pozoruhodné věci, třeba, že velbloud uléhá předníma nohama na před. Co to znamená pro jezdce? Dobře se držte, ať nespadnete.


Velbloudům se přezdívalo koráby pouště, já bych je ale spíše nazvala krasavci pouště. Hlavně když zamrkají svými dlouhými řasami, do kterých zachytávají jemný písek Sahary. Dříve sloužili obchodníkům cestujícím přes Saharu. Aby ne, uběhnou denně až 40 km a přenesou více než stokilový náklad.


Hlava velblouda s dlouhýma řasama
Sahara je nejkrásnější ze hřbetu velblouda.

Dnes doba pokročila, zboží převáží nákladní vozidla, ale velbloudi se naštěstí nadále chovají. V jižním Maroku se s nimi potkáte téměř všude. Častá dopravní značka Pozor, velbloud je tím důkazem.

 

3/ Zamilujete si marockou kuchyni

 

Jehněčí jemně tažené v horkém popelu, kuřátko na šafránu a nakládaných citrónech, salátek z restovaných papriček a karamelizovaných lilků. Sbíhají se vám sliny? Marocká kuchyně je opravdu pestrá a nabízí toho mnohem více než pověstný tažín. Respektive tažín ano, ale minimálně na 100 + 1 různých způsobů.


Aha, nevíte, co to je tažín. Hliněný hrnec s kuželovou poklicí, pod kterou se dá schovat téměř cokoliv, záleží na fantazii a dovednosti kuchaře. Tažín se vaří několik hodin na horkých uhlících nebo plameni. Těžko vám bohužel dokážu popsat vůně, která se linou místností, když slavnostně odklopíte poklici.


Mladý muž v kloubou stojí u řady tažínů - hliněných kuželovitých hrnců.
Těžko popsat vůni, která ze z tažínu line, když odklopíte pokličku.

Další marockou pochutinou je kuskus. Jestli vám ale teď vytanul na mysli kuskus klasicky zalitý horkou vodou, jste špatně. Marocký kuskus se připravuje několik hodin, a ne nadarmo si vydobyl statut UNESCO.


Na své si přijdete i pokud milujete sladké. Ke kávě se výborně hodí jemné cukroví s chutí mandlí a pomerančových květů. Marockou kuchyni nejlépe ochutnáte, pokud vám ji připraví někdo doma. Turistické restaurace, které na návštěvníky cílí podél hlavních silnic, raději objeďte velkým obloukem a sedněte si tam, kde se stravují místní.


Na našich cestách pro jistotu stravování zahrnujeme do ceny zájezdu. Právě proto, abychom si byli jisti, že ochutnáte to nejlepší, co marocká kuchyně nabízí.


dva kulaté stoly plné jídla.
Pokrmy připravené doma nelze s nabídkou restaurací vůbec srovnávat.

4/ Zaposloucháte se do šumění vln na pobřeží Atlantiku

 

„Jsem zvědavá, jestli ten Atlantik bude jiný než u nás“, svěřila se mi jednou cestovatelka žijící v Portugalsku. Nakonec zhodnotila, že marocké pobřeží je divočejší,  na mnoha místech jste prostě jen vy a moře, civilizace daleko.


V některých místech slaná voda zformovala vápencový břeh do ostrých hran a jehlic, o které se prudce lámou mořské vlny. Kámen je celý protkán kanálky, a když pořádně zafouká, tlak v nich je tak silný, že z děr začínají stříkat gejzíry vody. Jinde najdete pozvolné laguny, které přímo vybízejí k příjemnému koupání.  


Pláž s deštníky a vlnami
Některé pláže jsou romanticky divoké, jiné vybízí k odpočinku.


Můžete relaxovat na opuštěných plážích, objevovat historická města i ochutnávat ryby vytažené přímo z moře.   Na našich cestách se rádi vydáváme do rybářského městečka Essaouira. Kdysi portugalská pevnost se zvukomalebným názvem Mogador se dnes proměnila v živoucí rybářský přístav a zároveň i centrum marockých umělců. Vaše srdce si získá modrobílá architektura, a možná i všudypřítomné fotogenické kočky, kteří v přístavu čekají na nějakou tu rybku.


Červený oblouk se klene přes pláž.
Pískovcový oblouk se klene přes pláž Legzíra, až nakonec splynou s oceánem.

Líbit se vám bude i na pláži Legzíra jižně od Agadiru. Pískovcové oblouky se klenou přes dlouhé pláže, až nakonec splynou v jeden celek s oceánem. Šikovným výchozím bodem pro prozkoumání této oblasti je ospalé ale příjemné městečko Mirleft, kde najdete množství restaurací  i obchodů.


My se však s našimi cestovateli nejraději ubytováváme v jednom z hotelů přímo na pláži. Západ slunce nad Atlantikem je odsud nejkrásnější a kdo by nechtěl usínat ukolébán šuměním oceánu.

 

5/ Dozvíte se více o berberské kultuře


Fascinují vás národy, jejichž kulturou neotřásly výdobytky západního světa? Přesně takoví jsou maročtí Berbeři. Mají svůj jazyk, kulturu a tradice, které si starostlivě chrání. Ne nadarmo si říkají Amazigh  – svobodní lidé.


Dva mladí chlapci v bílem rouchu a s bubínky v ruce
Mnoho našich průvodců je berberského původu a rádi vám svoji kulturu přiblíží.

Setkáte se s nimi v celém jižním Maroku, od Vysokého Atlasu po Saharu. V horách můžete obdivovat berberské vesničky vystavěné v úbočích strmých kopců, neboť na sporadických rovinatých plochách se pěstuje obilí a pastva pro dobytek. Upoutají vás svou jednoduchou, a přitom velice vkusnou architekturou.


Berbeři si zakládají na kultuře pohostinnosti a v odlehlejších oblastech se vám často stane, že vás místní lidé srdečně pozvou na atay/ mátový čaj a něco drobného k tomu. Zážitek je i zúčastnit se nějaké místní oslavy. Tam se většinou sejde celá vesnice a rytmické tance ahwach a ahidous dost možná strhnou i vás.


Rodina sedí u nížkého stolku, pije čaj a namáčí chléb do oleje
Bez skleničky mátového čaje se neobejde žádná návštěva

 

6/ Ponoříte se exotických tržišť

 

Cink Bum Cink…Zvuk kladívek vás povede pokroucenými uličkami a za chvíli se ocitnete mezi uměleckými kováři. O pár metrů dál vás uhodí do nosu vůně čerstvě opracované kůže a lepidla.  Vítejte mezi šveci.



Trhy v marockých městech se nazývají súky, jsou rozlehlé a seženete v nich naprosto všechno, od velbloudího žaludku po drahocenné lustry. I pokud vás nebaví nakupovat, je zážitek procházet se jen tak uličkami, obdivovat pestrobarevnou nabídku a práci řemeslníků, která se snad nezměnila za posledních sto let.


Největší súky naleznete v historických městech Marrákeš a Fes. Fes se pyšní výrobou kožených výrobků a to technikou, která se za posledních několik set let nezměnila. V tradičních dílnách uprostřed města dělníci kůže nejprve dlouze zjemňují v kádích se směsí vody, sádry a holubího trusu, v dalších krocích je pak barví do nejrůznějších odstínů. Budete-li přemýšlet, co dovézt z Maroka domů, s koženými výrobky, botkami či taškami chybu neuděláte.


Desítky kádí s barevnou vodou, ve kterých dělníci kůže máčí.
Nejstarší marocké město Fez se pyšní výrobou kůže.

V Marrákeši si zase můžete pořídit krásně tepané lampy, nebo vysoce kvalitní šafrán a ručně míchané voňavky. Menší, ale stejně tak atraktivní,  súky naleznete i v dalších marockých městech jako jsou Rabat, Essaouira nebo Meknes.


Po letech prožitých v Maroku mají všichni naši čeští i maročtí průvodci súky detailně prochozené, vědí, kde vám udělají dobrý čaj, a kterému podvodnému obchodníkovi byste se raději měli vyhnout. Rádi vás do labyrintu uliček vezmou s sebou.

 

7/ Odpočinete si ve stále kvetoucích zahradách

 

Procházíte se rádi v rozkvetlých zahradách? A ideálně během celého roku? Tedy pro vás mám dobrou zprávu, Maroko kvete po celý rok. A to přímo vybízí ke vzniku úžasných botanických zahrad a parků.  Některé jsou moderní, jiné klasické, ale všechny skvělé k odpočinku. Barvy až zrak přechází, no, ani vaše fotoaparáty í to nenechá klidnými.


Růžová buganvílie se plazí po bílé fasádě.
Maroko kvete po celý rok.

Asi nejznámější zahradou jsou zahrady Majorelle, které založil průmyslník Jacques Majorelle a později je zrestauroval módní návrhář Yves Saint Laurent. Dominantním prvkem je modrá barva, která ve světě proslula jako „majorelle blue“. Těšit se zde můžete ze vzrostlých kaktusů a  romanticky navržených zákoutí.


Zahanbit se ale nedají ani další úžasné parky jako například veřejné zahrady Jnane Sbil ve Fezu. Ty ve 20. letech 19. století nechal vybudovat sultán Moulay Abd Al Hafid a překvapí vás zde rozlehlé vodní plochy i důmyslně poskládané mozaiky z květinových záhonů.


Návštěvy zahrad jsou nedílnou součástí marockých cest. Skvěle si v nich totiž odpočinete od jinak rušných uliček marockých měst.

 


Modrožlutá vila obklopená kaktusy.
Marrákéšské zahrady vynikají vzrostlými kaktusy a typickou modrou barvou.

 

8/ Poznáte Vysoký Atlas a možná zdoláte čtyřtisícovku

 

Zatoužíte občas být hvězdám na dosah? A víte, že v horách to k nim máte blíž? Ať jste sportovci, nebo si chcete hory užít na pohodu, Vysoký Atlas vám má co nabídnout.


Pokud byste si rádi dali trochu do těla, můžete vystoupat na jednu ze čtyř marockých čtyřtisícovek. Nejvyšší je Jebel Toubkal a se svými 4.167 metry je zároveň i nejvyšší horou severní Afriky.


Dva muži odpočívají na matraci, nad nimi zasněžené vrcholky
Vysoký Atlas má v nabídce hned čtyři čtyřtisícové vrcholky

Výstup na Toubkal není technicky náročný. Pokud snadno vyběhnete na Sněžku, s řádnou aklimatizací vyjdete bez potíží i sem. K samotnému vrcholu je nejlepší vyrazit brzy z rána, kdy bývá dobré počasí a, pokud si opravdu přivstanete, můžete zažít i východ slunce.


Ve Vysokém Atlasu se vám ale bude líbit i tehdy,  jestli vám úplně stačí nenáročné procházky a výlety. Poznáte zajímavou kulturu berberských vesniček, pořídíte fotky okouzlujících přírodních scenérií a budete si pochvalovat nešizenou domácí kuchyni a hezké penziony, které ve vesničkách najdete.


Luxusně vypadající pokoj s postelí a velkým francouzským oknem
Ve Vysokém Atlasu najdete i spoustu krásných penzionů.

A pozor! Vysoký Atlas boduje vysoko i malých cestovatelů. Dost možná se o to zasloužily roztomilé muly a oslíci, které je na hřbetě často nosí do kopce.


Dívka jede na mule, vedou ji dva Maročané, hory v pozadí.
Malí cestovatelé si nemohou vynáchválit doprovod mul.

9/ V marockých lázních hammam zapomenete na jakékoliv problémy

 

Vyrazíte občas rádi na welness víkend, dopřejete si masáž nebo relax v dobře vyhřáté sauně? V tom případě vás určitě nadchnou i marocké lázně hammam.


V horku a páře ze sebe během několikahodinové procedury smyjete nejen všechnu špínu, ale i nahromaděné problémy, stres a další nešvary našeho světa. V Maroku tohle všechno ví a do hammámu tam chodí mladí, staří, i malé děti. A tak až na cestách potkáte upravenou dámu s obrovskými plastovými kýbly, nedivte se. Jde se zrelaxovat do hammamu.


Těžké kované dveře, za nimi kachličková fontána s vodou.
Marocké lázně "hammam" slouží jako očista těla i duše

Hammámy v Maroku naleznete na každém rohu. Některé jsou krásně načančané, voní v nich směsi příjemných bylinek a rozhodně se vám z nich nebude nikam chtít. Nebo můžete vyzkoušet tradiční hammam, který je v každé čtvrti a pravidelně ho využívají místní. Více než samotná očista těla je to pro ně společenská událost, příležitost si odpočinou a nerušeně si popovídat.


S našimi spolucestovateli jsme v hammamu každou chvíli. Někteří se nám pak nad sklenkou čaje svěří, že to byl nejkrásnější zážitek z celého Maroka.

 

10/ Nasajete historii královských měst

 

Krásná příroda, pohostinní lidé, ale v Maroku se můžete vydat i na stopu více než tisíc let staré historie. Nejlépe pokud navštívíte jedno ze čtyř královských měst.


Nejstarším městem je Fez. Pyšní se také nejstarší univerzitou na světě. Překvapením může být, že ji nezaložil žádný významný státník, ale Fatima Al Fihri, dcera tamního bohatého obchodníka.

Do středověkého města tehdy proudilo mnoho významných učenců nejen islámské víry a studovali tam veškeré vědní disciplíny od matematiky po medicínu. Fes je na svoje dědictví náležitě pyšný a místní obyvatelé “fasí” mají v celém Maroku pověst vážných a uvědomělých občanů.


Modra brána s marockou mozaikou. Za ní minaret mešity
Hradby města Fez ukrývají třeba nejstarší univerzitu na světě.

Vynechat nesmíte ani proslulé červené město – Marrákeš. Přezdívá se jí tak díky terakotovém odstínu. Spolu s s jasně modrou oblohou vytváří parádní barevnou kombinaci.


V Marrákeši na vás na každém kroku číhá bohatá historie, mozaiky a promyšlené řezby, ale také docela obyčejný život místních Maročanů. V křivolakých uličkách potkáte děti, které běží do pekárny, sousedky v legračních domácích oděvech probírají život a čas od času musíte uskočit, abyste udělali místo pro kolo nebo moped. A když se večer na obřím náměstí Jemaa El Fnaa pustí do práce skupiny místních hudebníků a z jídelních stánků se line nepřeberné množství lákavých vůní, zažíváte báječný pocit, že jste se opravdu ocitli v jiném světě.



Atrium s bazénem, kolem dokolo zdobeno mozaikami, řezbami, štukem
V madrasse Ben Youssef můžete obdivovat typické marocké dekorace

Pokud vám čas dovolí, zahrňte do svého plánu i současné hlavní město Rabat. Hned po příjezdu vás napadne, že tady se koncentruje marocká inteligence. V kavárnách si lidé čtou noviny, na ulicích se prodává nepřeberné množství knih z druhé ruky. Objevíte zde i velké množství památek. Oblíbenou na našich cestách je tzv. Chellah – ruiny nekropole ze 13. století. Atmosféru místu dodává i množství čápu, které si zde postavili svá hnízda. Neruší je ani návštěvníci, ani festival Jazz au Chellah, který se zde jednou do roka nachází útočiště.

 

Pšššt….Možná také zjistíte, že v Maroku se vyrábí skvělé víno!

 

Většina Maročanů sice alkohol nepije, pěstování a výroba vína tady ale má překvapivě dlouhou tradici.

Víno v Maroku pěstovali již staří Římané a svoje know-how tady zanechali i Francouzi. Marocká vína tak vůbec nejsou špatná. Ochutnáte tu vína červená, bílá, růžová, oranžová i šedá.


Stůl a na něm dvě skleničky s vínem.
Víno v Maroku vyráběli již staří Římané

Většinu vinic najdete v severní části země v okolí města Meknes. Poslední dobou se několik vinařů usadilo také jižněji poblíž městečka Essaouira. Některé vinice lze navštívit, spatřit tam pak můžete i takové kuriozity jako třeba velblouda obdělávajícího řádky vinice.


vinice krytá olivovými stromy
Vinice najdete poblíž měst Meknes nebo Essaouira

Na cestách s našimi cestovateli jsme si jednoznačně oblíbili vinné značky Touareg a Domain du Sahari ve všech barevných provedeních. Poněkud dražší, ale velmi dobré víno je z vinařství Val d´Argan.


Tak BSHA/ Na zdraví a brzy na viděnou v Maroku!

 


 

"...byla to snad první dovolená v životě, kdy jsem odjížděl s pocitem, že jsem danou zemi doopravdy poznal. Všechno klapalo dle plánu, v případě potřeby se itinerář operativně upravoval, vždy k naší maximální spokojenosti."
David, Š., listopad 2023

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli.


Chcete do Maroka vyrazit? Přidejte se k jedné z našich malých skupinek a procestujte Maroko s průvodci, kteří ho milují a znají jako své boty.


pp.jfif

Tereza Huclová

Několik let prožila v Maroku. Zamilovala si tamní přírodu, lidi i humor.


Specializuje se na vytváření originálních zájezdů a na společných cestách lidem ukazuje, že v Maroku toho lze zažít nepopsatelně více než jen navštívit památky vyjmenované v cestovních průvodcích.

Více o Tereze najdete tady

Tereze můžete napsat na

info@zazitmaroko.cz


S Terezou také můžete Maroko navštívit

Nebo si od ní nechat cestu naplánovat

Potkejme se na Facebooku

Přidejte se na Instagramu

  • Instagram

e-Book ZDARMA

eBook_cover_jak_neslapnout_vedle_01.png

Objevte osvědčené tipy, díky kterým se vyhnete kulturním přešlapům a získáte si Maročany na svoji stranu.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ MAROCKÉ ČLÁNKY

VYDEJTE SE S NÁMI DO MAROKA

PŘEČTĚTE SI O MAROKU VÍCE

Zadejte níže své jméno a email. Jako první se dozvíte o připravovaných cestách a navrch si zajistíte pravidelný přísun marocké inspirace.

IMG_4078_edited.jpg
bottom of page