top of page
  • Tereza Huclová

10 spolehlivých tipů, jak si užít Maroko s dětmi. Nejvíc vás potomci pochválí za číslo 8.

Aktualizováno: 7. 12. 2022

„Byla to nejlepší aktivní dovolená s dětmi vůbec“, čtu si den po návratu mail od své spolucestovatelky a tetelím se nad tím hřejivým komplimentem radostí.


Sami asi nejlépe víte, že naplánovat rodinnou dovolenou je často pořádný oříšek. Není koneckonců jen tak skloubit dohromady aktivity, které jsou na jednu stranu dostatečně akční a zároveň zcela bezpečné, baví se u nic jak děti, tak i jejich rodiče, a ještě si u toho každý člen rodiny po svém odpočine.


Přesně takovou dovolenou můžete prožít v Maroku. Za poslední tři roky jsem to několikrát otestovala.


Dívka kreslí obrázek u výběru marockých barev.
V Maroku skloubíte aktivity, které nadchnou jak děti, tak i rodiče.

První děti, které se mnou po Maroku před dvěma lety cestovaly, byly pětiletý Matěj a sedmiletá Anička a jejich rodiče. Vrátili se nadšení! Děti křepčily s muzikanty na náměstí Jemaa-El-Fnaa, užívaly si jízdy na mule ve vysokém Atlasu a plakaly, když přišel čas zabalit kufry a letět domů. Dodnes se prý rodičů ptají, kdy se zase pojede do Maroka.


Další rodinné skupinky následovaly a my jsme si s každou takovou lámali hlavy, jak programy rodinných dovolených v Maroku ještě dále vyladit. Postupně jsme s rodinami s dětmi zažily mnoho úžasných dobrodružství. 10 nejužitečnějších tipů, jak na to, jsem pro vás sepsala.


Tip 1/ Vyhněte se dlouhým přejezdům v autě


Na mapě Afriky Maroko vypadá v porovnání s velkými africkými státy jako docela mrňavá zemička, tím se ale nenechte zmást. Maroko je dvakrát tak velké jako Německo a jen z Marrákeše na Saharu pojedete 700 km po dvouproudé silnici nevalné kvality.

Chcete-li tedy jedinečné písečné duny na Sahaře navštívit, rozplánujte si tento výlet minimálně na šest, ale ještě lépe více, dní a každý den navštivte zajímavou oblast na cestě. Krajina a kultura jižního Maroka jsou nesmírně rozmanité, vy je tak poznáte více do hloubky a hlavně, ušetříte svoje potomky dlouhých hodin v autě.


Dva chlapci sedí na kapotě terénního vozidla uprostřed pouště.
Na cesty po Maroku využijte nejlépe terénní vozidlo s řidičem. I tak ale dlouhé hodiny v autě mohou být pro děti dlouhé.

Pokud tolik času nemáte, přesto však o pouštní zážitek nechcete přijít, zvolte jako alternativu poušť Agafay. V této kamenité oblasti poblíž Marrákeše sice nenajdete typické písečné duny, místo toho zde ale budete moct přenocovat v jednom z luxusních beduínských táborů, vzít děti na dlouho vyjížďku na velbloudu a pozorovat při tom třeba východ slunce nad majestátním Vysokým Atlasem.


Dětem je navíc většinou docela jednou, jestli jsou na Sahaře nebo jiné poušti. Důležité je, že se cítí jako praví nomádi, mohou vesele křepčit okolo táborového ohně nebo se starat o svoje nové kamarády velbloudy.


O nezapomenutelný zážitek nepřijdou ani dospělí. Věřte mi, že fotky, které v Agafay při východu nebo západu slunce nafotíte, budou mít pevné místo v rodinném kalendáři na příští rok.


Beduínský kemp s horami na pozadí
Z beduínských kempů v poušti Agafay se nabízí krásný výhled na pohoří Atlas.

Tip 2/ Nebojte se vzít děti do hor


Pokud vaše děti zrovna nejsou malí horolezci a výšlapy po českých kopcích je naopak spíš nudí, v Maroku to možná bude poprvé, kdy se do hor a pěší turistiky zamilují.


Jak se to stane? Nasypeme jim snad nějakou omamnou látku do čaje? Kdepak😊 Na výšlap dostanou takhle roztomilou a dobrosrdečnou mulu, která je na vrcholky v pohodě vynese.


mula s dívkou na hřbetě
Muly jsou trpělivá a klidná zvířata, a uznejte, taky fotogenická

Vy, rodičové, mezitím můžete naplňovat svoje sportovní ambice, aniž byste museli přizpůsobovat tempo svým dětem a poslouchat stížnosti, že je kopec nekonečně dlouhý.



Děti piknikují v horském sedle.
Oběd připravený horskými kuchaři potěší malé i dospělé strávníky😝


Tip 3/ Dopřejte dětem co nejvíce kontaktu s místními


Jedna z prvních věcí, kterých jsem si v Maroku všimla, bylo, že děti mají v Maroku statut malých polobohů. Maročané všechny děti nesmírně milují a všechno jim odpustí.


V Maroku malé děti nemusí chodit spát v osm, ve vlaku křičí na plné pecky, aniž by se na ně někdo ze spolucestujících obořil a když jim nechutná oběd, uvaří se něco jiného.


Je naprosto běžné, že cizí člověk ve frontě na chleba pohladí po vlasech před ním stojící děcko. Stejně vlídně jako ke svým se lidé budou chovat i k vašim dětem. Děti tuto vstřícnost velmi dobře reflektují a Maročany, se kterými se v Maroku potkaly, pak obvykle ještě dlouho uchovávají ve svém srdci a vzpomínkách.


Marocký průvodce vysvětluje smějícímu se chlapci, jak pít marocký čaj.
Maročané milují děti a s malými cestovateli rychle naváží přátelské vztahy.


Tip 4/ Děti chtějí mezi děti


Stejně jako dospělí, i marocké děti mívají obvykle velmi přátelské povahy. Malí Maročané jsou zvědaví a rychle se s vašimi dětmi skamarádí.


Jazyková bariéra? Teoreticky ano, prakticky neexistuje. Děti si se vzájemnou komunikací často poradí mnohem rychleji a pragmatičtěji než my dospělí.


Také jak jinak, na fotbalové utkání nebo třeba u partie kuliček, které mají marocké vesnické děti dodnes v oblibě, není žádný obsáhlý slovník potřeba.


Marocký chlapec ukazuje českým dětem fotbalovou vlajku.
Jazyková bariéra mezi dětmi prakticky neexistuje, domluví se i beze slov.

Tip 5/ Nechte děti všechno vyzkoušet


Na zdlouhavé courání po památkách a historické výklady děti většinou moc nejsou. Zato aktivity milují. Chtějí si všechno vyzkoušet a osahat.


Prohlídku měst proto pojměte tentokrát jinak. Místo návštěvy paláců a muzeí, vyrazte s dětmi do dílen tradičních řemeslníků.


Vědí vaše děti, jak se tkají látky? Narazíte-li v tradičních dílnách na sympatického tkalce, budou si to moct přímo vyzkoušet. Nebo je láká nakouknout pod pokličku přípravy marockých jídel? Zjistit, jak se peče chleba? V marockých dílnách je toto všechno možné.


Kromě toho, že taková prohlídka je jedno velké dobrodružství, s novými znalostmi a zkušenostmi budou vaše děti po návratu do školy za hvězdy nejen mezi svými kamarády, ale ohromí stoprocentně i svoje učitele.


Dva chlapci si zkouší upéct chléb tradičním marockým způsobem.
Návštěva tradiční pekárny představuje jedno velké dobrodružství.

Tip 6/ Nebojte se požádat o extra jídlo


Znáte tyto situace? Vy, rodičové si často chcete užít dovolenou i po kulinářské stránce a ochutnávat exotické pokrmy, zatímco děti nové chutě odmítají a zarytě trvají na pizze nebo špagetách.


Dobrá zpráva pro vás je, že v Maroku toto problém nebude. Obsluhu v restauraci můžete v klidu poprosit, jestli by vám pro vaše potomky neobstarala třeba zrovna tu pizzu. Ochotně vám pro ni zaběhne do vedlejšího stánku.


Nebo dětem do restaurace přineste vlastní pokrm. Nejenže nikdo nic nebude namítat, s velkou pravděpodobností vám číšníci jídlo ještě pěkně naservírují.



Několi tajinových hrnců nad otevřeným ohněm.
Děti si mohou klidně pochutnávat na pizze, vy ale určitě ochutnejte tradiční jídlo tajin.

Tip 7/ Ubytujte se tam, kde se děti sami zabaví


Jak to jen navléknout, abyste si i vy, rodičové, na dovolené s dětmi odpočinuli a našli si chvíli času pro sebe? Ideální je, když se děti občas zabaví sami. To ale může být v mnohých městských hotelech a penzionech oříšek. Přeci jen, nechat děti běhat samotné po ulici, není úplně bez rizika.


V Maroku je naštěstí rozmanitá nabídka ubytování s velkými zahradami, ve kterých se děti bezpečně vydovádí bez asistence rodičů.


Já mám osobně slabost pro rodinné vily v údolí Ourika. Jsou obvykle situovány uprostřed krásných zahrad s bazénem a exotickými rostlinami. Skutečný ráj pro dospělé i děti.


Dvě děti dovádí v houpací síti.
Nejlepší ubytování jsou ta se zahradami, ve kterých se děti sami zabaví.


Tip 8/ Udělejte dětem radost


Malí cestovatelé většinou milují vodní světy. A v Maroku, kde po většinu roku svítí slunce, mají takové vodní ráje zvlášť velké kouzlo.


Báječný vodní svět je třeba Oasiria poblíž Marrákeše. Kromě několika desítek bazénů pro malé i velké zde můžete relaxovat v půvabných zahradách, nebo si užít chutné jídlo v některé z mnoha restaurací.


A vaše děti vás dost možná ani nebudou potřebovat, jen co si v dětském klubu najdou nové kamarády. Vám pak „nezbude“ než si lehnout s knížkou do stínu datlové palmy a užívat si zaslouženého klidu.




Tip 9/ Vydejte se do Maroka ve správnou dobu


O úpal na dovolené nikdo nestojí, a už vůbec ne, cestujete-li s dětmi. Proto je třeba cestu po Maroku, kde na jihu mohou teploty v létě dosahovat až 50 °C, správně naplánovat.


Maroko se dá poznávat během celého roku, stačí vědět, kdy do kterých míst vyrazit. Léto je ideální období na cestování po severním Maroku. Naopak zima se hodí pro návštěvu Sahary. A nejkrásnější je Maroko podle mě brzy na jaře, kdy rozkvétají mandloně, pomerančovníky a vy si můžete užívat příjemně hřejivého slunce v době, kdy v Čechách ještě vládne paní Zima.


O tom, jak cesty po Maroku plánovat a které měsíce se zvláště hodí pro návštěvu různých oblíbených destinací, jsem pro vás napsala zvláštní článek Člověče, v létě se na Sahaře nepeč.


Berberská vesnice s rozkvetlými stromy.
Na jaře v Maroku vše kvete a získává nový půvab.


Tip 10/ Oblečte se jako praví Maročané


Které dítě netouží po tom stát se na chvíli malým Aladinem nebo malou Šeherezádou? Nezvyklé oděvy, šikovně zamotané turbany nebo dlouhé barevné kabáty „jillaby“ malé cestovatele v Maroku často fascinují, tak proč jim je nedopřát.


Ve městech nebo cestou na Saharu, potkáte spoustu obchodů s tradičním marockým oblečením. Pokud je majitel obchodu vstřícný, nechá děti všechno vyzkoušet a nafotit a nevrčí, pokud mu nakonec neuděláte žádnou velkou tržbu. V tom případě ale nechte v obchodě nějaké dýško, je to důležitý prvek marocké kultury, kterým dáváte najevo, že si vážíte prodavačovi dobré vůle.


Ještě lepší samozřejmě je, když nějaký podařený turban nebo jiný marocký doplněk zakoupíte. Děti budou mít o zábavu postaráno a vy navíc dobrý pocit, že jste nákupem podpořili drobného obchodníka.


Tipy, jak v Maroku smlouvat, abyste získali dobrou cenu a zároveň nikoho neurazili, se dočtete v e-Booku Jak nešlápnout v Maroku vedle.



Dva malí chlapci v turbanech odpočívají na poušti.
Typické turbany děti jednak potěší a zároveň je ochrání proti prudkému slunci.

Chtěli byste se svými dětmi všechna tato nevšední dobrodružství prožít?


Nechte si od nás připravit Cestu na míru přizpůsobenou potřebám celé rodiny.


"doposud nejlepší aktivní dovolená s dětmi ! vše TOP a moc se těším, že se opět potkáme ! do Maroka jedině s zazitmaroko.cz" Blanka K., Příbram
2 895 zobrazení
pp.jfif

Tereza Huclová

Několik let prožila v Maroku. Zamilovala si tamní přírodu, lidi i humor.


Specializuje se na vytváření originálních zájezdů a na společných cestách lidem ukazuje, že v Maroku toho lze zažít nepopsatelně více než jen navštívit památky vyjmenované v cestovních průvodcích.

Více o Tereze najdete tady

Tereze můžete napsat na

info@zazitmaroko.cz


S Terezou také můžete Maroko navštívit

Nebo si od ní nechat cestu naplánovat

Potkejme se na Facebooku

Přidejte se na Instagramu

  • Instagram

e-Book ZDARMA

eBook_cover_jak_neslapnout_vedle_01.png

Objevte osvědčené tipy, díky kterým se vyhnete kulturním přešlapům a získáte si Maročany na svoji stranu.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ MAROCKÉ ČLÁNKY

VYDEJTE SE S NÁMI DO MAROKA

PŘEČTĚTE SI O MAROKU VÍCE

Zadejte níže své jméno a email. Jako první se dozvíte o připravovaných cestách a navrch si zajistíte pravidelný přísun marocké inspirace.

IMG_4078_edited.jpg
bottom of page