Recept na marocký tažín, který se 100% povede
Přivolejte si chutě a vůně Orientu vynikající marockou pochoutkou - marockým tažínem!
Recept jsme připravovali pro diváky Snídaně s Novou 19. srpna 2024
Co je vlastně tažín?
Kulatý hliněný hrnec tažín (a ne jeden) je výbavou každé domácnosti a představuje nejběžnější způsob přípravy pokrmu. Jeho obliba je dána i tím, že se do takového hrnce vše pěkně naskládá, trošku podlije a nechá se pomalu vařit, víc se již starat netřeba. Možná jen sem tak koukněte pod špičatou hliněnou poklici, zda už maso pěkně změklo nebo zda se už něco nepálí.
Tažín lze připravit na sto způsobů. A možná i víc. Šafránové kuře na citrónech a olivách, hovězí se sušenými švestkami a praženými mandlemi, ryba s petrželí a koriandrem, jehněčí s kdoulemi. Seznam je nekonečný a každá rodina si jej připravuje dle vlastních preferencí. Zkuste to i vy!
Recept na berberský tažín s kuřecím masem
SUROVINY (2 OSOBY)
250 g kuře
2 cibule
2 rajčata
2 větší mrkve
4 brambory
1 menší cuketa
170 g zmraženého hrášku nebo čerstvého
100 ml olivového oleje
3 stroužky česneku
Koření
1 KL mletý zázvor
1 KL kurkuma
špetka pepře
½ KL sůl
špetka šafránu
svazek čerstvého koriandru
NÁDOBÍ
větší mělký hrnec, nebo hlubší pánev s poklicí
mísa, nůž, prkénko, lis na česnek
POSTUP
1/ Zbavte kuře kůže a omyjte ho.
2/ Do misky nalejte olej a vmíchejte do něj všechno koření, sůl a prolisovaný česnek.
3/ Vložte kuře do misky s marinádou, pořádně ho v ní obalte a nechte odpočívat.
4/ Brambory nakrájejte podélně na čtvrtky, případně na osminy, podle velikosti.
5/ Mrkve rozkrojte na polovinu, následně rozřízněte napodél a nožem ze středu mrkve vydlabejte tvrdý střed bez chuti.
6/ Cuketu rozkrojte na čtvrtky, případně osminy.
7/ Vezměte jednu cibuli a pokrájejte příčně na tenká kolečka. Druhou cibuli rozkrojte napůl a pak z každé půlky nakrájejte tenké půlměsíčky. Půlměsíčky nerozebírejte, nechte je vcelku.
8/ Rajčata oloupejte a rozkrájejte na plátky.
9/ Vyndejte kuře z marinády a místo něj vložte do mísy brambory, mrkev a cuketu. Obalte v marinádě.
10/ Kolečka cibule rozložte na dno hrnce a posypte ½ koriandru
11/ ½ nakrájených rajčat rozložte na cibuli
12/ doprostřed položte kuře posypte 1/2 hrášku.
13/ Teď okolo kuřete naskládejte mrkve, jako když se staví táborák do pyramidy. Doprostřed položte ½ cibule nakrájenou do půlměsíčků. Na mrkve poskládejte brambory a cukety.
14/ Opět zasypte 1/2 hrášku a doprostřed urovnejte ½ cibule nakrájenou do půlměsíčků
15/ Druhou polovinu rajčat naaranžujte okolo vzniklé pyramidy.
16/ Marinádu rozlijte rovnoměrně po pyramidě. Nahoře posypte zbytkem koriandru.
17/ Přikryjte poklicí a duste na mírné teplotě.
18/ Občas kontrolujte a pokud bude v hrnci příliš mnoho vody, vodu lžící odeberte. Voda by měla být jen na dně, zelenina by v ní neměla plavat.
19/ Ozkoušejte, zdali je kuře měkké a servírujte s nakrájenou bagetou.
Tažín je výborný i ve vegetariánské verzi bez kuřecího masa.
VYSVĚTLIVKY
KL = kávová lžička
Pl = polévková lžička
ČAS PŘÍPRAVY: 90 MIN
Comments