top of page
  • Tereza Huclová

Člověče, v létě se na Sahaře nepeč...

Aktualizováno: 3. 12. 2020

„Do Maroka už víckrát nejedu. Jeli jsme se slunit do Agadiru, pršelo a slunce vylezlo každý den na pár hodin. Přitom jsme tam byli v srpnu! Co je tohle za Afriku?“, stěžoval si kdysi dávno na svoji marockou dovolenou můj bývalý šéf. Nenapadlo ho totiž, že srpen není pro návštěvu pobřeží Atlantiku zrovna ideální měsíc.


Do Maroka se přitom dá jet úplně kdykoliv, je ale zapotřebí cestu správně naplánovat. Pojďme se tedy podívat, co Maroko během roku nabízí.


Když rozkvete poušť

Na jaře rozkvétá všechno, i poušť


Když letím do Maroka na jaře, většinou některý z pasažérů sedících o okýnka začne komentovat, že „tady je to zelený skoro jak u nás“. A opravdu únor až duben jsou v Maroku zelené měsíce. Na polích se zelená mladé obilí, koruny mandloní a pomerančovníků se obalují květy a na marockou krajinu se moc pěkně kouká.


Teploty jsou příjemné, ani vedro ani zima. Proto sem míří velké množství turistů, a i cestovní kanceláře využívají s oblibou jarní měsíce. Odvrácenou stránkou této nádhery mohou proto být dlouhé fronty před turistickými památkami.


Hotely a penziony bývají na jaře celkem plné, a tak je dobré zarezervovat si ubytování dostatečně dopředu. Na místě už byste se pravděpodobně museli spokojit s nabídkou nižší kvality.


Jaro je ideální doba na poznávání Sahary. V únoru a březnu se denní teploty pohybují mezi 20°C - 25°C, navečer klesají k ca. 10°C. Poušť na několik týdnů rozkvétá, v oázách proudí dostatek vody a i samotná cesta na jih přes Vysoký Atlas představuje zážitek. Bílý sníh ostře kontrastuje s tmavě šedým podložím holých vrcholků a dohromady se to celé báječně vyjímá ve fotografických albech.


Kvetoucí mandloň v jižním Maroku

Těšte se se na jahodové hody


Příjemné počasí panuje také ve vnitrozemských královských městech Marrákeš a Fés. V riádech (penziony ve starých palácích) bývá v podvečer ještě chladno, nicméně většina hotelů, přinejmenším těch lepších, už má nainstalovanou alespoň klimatizaci s režimem teplého vzduchu.


Během dne je příjemné procházet se v uličkách starého města a vyhřívat se na terasách. Já osobně se v únoru těším na začátek sezóny jahod. Jahodové kárky potkáte na každém rohu a za pytel sladkého ovoce zaplatíte skutečně pakatel.


Turistickou sezónu můžete zahájit ve Vysokém Atlasu


Nádherná je jarní turistika ve Vysokém Atlasu. V sedlech od 2.500 m a na okolních vrcholcích ještě leží sníh, nižší polohy však nabízí báječné podmínky pro krátké i delší výlety.


Na tuhle nádheru se z Čech přijel podívat i 🐶 Dante

Pokud trasa treku vede do odlehlých údolí, je dobré se připravit na noční teploty okolo 0 °C a vybavit se nejlépe vlastním spacákem. Ne každý se totiž cítí pohodlně v dekách, které bývají v jednoduchých horských ubytovnách k dispozici.


Vlastní spacáky naopak řešit nemusíte, jestliže se chystáte výletovat v okolí některého z turistických horských středisek jako jsou Imlil nebo Setti Fadma. Kvalita tamních hotelů a penzionů se v minulých letech rapidně zlepšila a na turisty tam již většinou čekají pohodlné postele s čistým povlečením.


Ať už ale pojmete svoji túru sportovně, nebo spíše více na pohodu, zabalte si teplou bundu. V opačném případě budete muset vzít za vděk místní dželabou utkanou z kozí nebo ovčí vlny. Váží sice skoro metrák, ale zima vám v ní zaručeně nebude😊


Vlněná dželaba bodne jak v horách, tak v poušti

Léto na Sahaře? Děkuji, raději hory a moře.

Jarní sezóna v jižním Maroku a na Sahaře pro mě osobně končí koncem května, když v Údolí růží odkvetou poslední damašské růže. Obyvatelé městečka Kellaat MGouna se několikadenními oslavami loučí s růžovou sklizní a my se na několik měsíců loučíme s cestami na Saharu.


Finalistka "růžové" miss krásy

Občas sice v létě do pouště s někým vyrazím, ale na rovinu musím říct, že si v tu dobu dokážu představit příjemnější místa na zemi. Připadám si tam, jako bych seděla 24 hodin ve finské sauně, ovšem vidina studeného jezírka by byla pouze jasná fata morgána.


V létě mám pocit, že se v poušti všechno zpomaluje. Vzduch, velbloudi, i personál v turistických kempech.


Moje doporučení proto je, přenechte v létě Saharu marockým turistům, kteří si v horkém písku léčí revma, a vydejte se do marockých hor. Tam jsou teploty normální, většinou maximálně 30 °C . Některé túry navíc lze absolvovat jen v letních měsících, když roztaje poslední sníh.


Vyzkoušet můžete třeba trekking vodou


Zajímavá letní aktivita je trekking v oblasti řeky MGoun. Velká část cest zde nevede jinudy než vodou, což v létě bývá docela příjemná lázeň. Naopak v zimě a brzy na jaře vody teče až moc, a některá místa tak vůbec nejsou průchozí.


"Vodní" turistika na řece MGoun


Do 4 tisíc s teplými rukavicemi


Tip! Pokud plánujete výšlap na některou z marockých čtyřtisícovek, nenechte se zmást, že je léto a zabalte si i teplé oblečení.


Já jsem první výstup na Toubkal před osmi lety absolvovala s jednou německou agenturou. Výstup byl plánován na srpen a agentura mi poslala seznam vybavení, ve kterém byly uvedeny i RUKAVICE!


„Západoevropské fajnovky...“, pomyslela jsem si, „přeci si nepovezu létě do Afriky rukavice“. Nakonec jsem si musela na ruce natáhnout ponožky. Na webu mám dodnes několik fotografií Toubkalu pod sněhem, které pochází právě z tohoto srpnového výstupu.


Srpnový výstup na Jebel Toubkal (4.167m)

Severní Maroko se zelená non-stop


Další mojí oblíbenou letní destinací je severní Maroko, především pohoří Rif. Tady je zeleno více méně pořád. Mimo jiné proto, že na tamních políčkách dozrává každý srpen konopí. O tomto severomarockém jevu ale zase někdy jindy.


Jehličnaté lesy, ve kterých narazíte na poměrně vzácný cedr atlaský nebo jedli španělskou, poskytují příjemný stín a množství tras na výlety.


V pohoří Rif je zeleně spousta

V této oblasti spadne ročně přes 800 mm srážek, což je více než průměrný roční úhrn srážek v Česku. Většinou prší v podzimních a zimních měsících, léto je tedy na výletování po Rifu ideální.


A kdyby vám tam přeci jen bylo horko, můžete se svlažit třeba pod vodopády Akchour nebo v takzvaném modrém oku (ain zarka) poblíž města Tetuán.


Severomarocká města Chefchaouen a Tetuán svojí architekturou připomínají andaluská města. V úzkých zakřivených uličkách naleznete stín v příjemných podloubích porostlých vinnou révou.


Coby kamenem dohodil je to odsud také na pláže Středozemního moře. V červenci a srpnu ale počítejte s náporem marockých turistů, kteří zde s oblibou tráví dovolenou.


Medina v Chefchaouen připomíná andaluská města

Atlantské pláže si nejlépe užijete na podzim


A co tedy atlantské pláže? Až do června je tam moře docela chladné a občas pořádně zafouká. Na dlouhé ležení na pláži to tedy, alespoň podle mě – zmrzliny, rozhodně není. V letních měsících se zase často tvoří opar a občas spadne i nějaká kapka.


Mnohem stabilnější počasí je na pobřeží Atlantiku v září a v říjnu, tou dobou se tam také nejraději vypravuji. Je po sezóně, marocké děti sedí zpátky ve škole, jejich rodiče v práci, a tak všude vládne klid a pohoda.


Pískovcový oblouk na pláži Leghzira

Milovníci datlí, jste tady správně


Začátkem října už zase směřujeme na Saharu a do velkých datlových oáz na řekách Ziz a Draa. Sklizeň datlí začíná obvykle v říjnu a na našich toulkách pod datlovými palmami ochutnáváme některé z 45 druhů datlí, které se v těchto oázách pěstují.


Datle se sklízejí z palem dosahujících výšky až 20 metrů a je zážitek pozorovat místní trhače, kteří do jejich korun i bez jištění bravurně šplhají.


Výletování v oáze Draa

Datle nejsou jediným zpestřením marockého podzimu. Koncem října v oblasti Taliouine a poblíž Marrákeše dozrává šafrán a pohled na lány fialových krokusů s panoramatem Vysokého Atlasu v pozadí stojí rozhodně za fotku.


Svérázné pohoří Jebel Saghro


Další destinací, kterou lze objevovat nejlépe od října do května, je vulkanické pohoří Jebel Saghro. V létě je turistika ve vyprahlé krajině skoro nemožná, jen obtížně se tam hledá voda a také místní nomádi kmene Ait Atta se v letních měsících stěhují na výše položené pastviny ve Vysokém Atlasu. Na zimu se vrací zpět a my s nimi.


Krajina, která mnohým připomíná Grand Canyon, fascinuje nejen geologické nadšence a mineralogy. Zajímavé je také přiblížit se a nahlédnout do prostého života místních obyvatel, jejichž životní styl patří k nejsvéráznějším v celém Maroku.


Hledáme minerály v Jebel Saghro

Vánoce v Maroku? Proč ne.


Osobně mě překvapilo zjištění, že Vánoce a Nový rok patří v Maroku k vrcholům turistické sezóny. Dost lidí očividně nestojí o klasické Vánoce s kaprem a z (před)vánočního stresu prchá do Maroka, kde stres vlastně nepanuje nikdy, natož na Vánoce.


Vánoce se v muslimském Maroku neslaví a kdyby to nenahlásil kalendář, jeden by skoro nepoznal, že nějaké svátky jsou. Sama jsem jedny Vánoce v Maroku strávila, na Štědrý večer jsem večeřela kuskus a na Boží hod vyrazila s klienty do hor. Moji maročtí sousedé, myslím, Vánoce vůbec nezaregistrovali.


Oproti tomu Silvestr někteří Maročané slaví a v cukrárnách se v tu dobu objevují krásně načančané a marocky přeslazené dorty. Tím to ale většinou končí, rozhodně nečekejte žádné divoké oslavy.


Většina Maročanů nepije alkohol a i díky tomu vypadá marrákešské náměstí Jemaa El Fnaa po silvestrovské noci o hodně civilizovaněji než například Václavák. Na tomto nejznámějším marockém náměstí se navíc tančí a zpívá každý den a poslední den roku tedy není až taková výjimka.


Vánoce se sice v Maroku neslaví, místní zahradník ale přeci jen kreativní byl

Hurá na marocké sjezdovky


Když budete mít štěstí, usměje se svatý Martin také na marocké lyžařské středisko Oukaimeden, a vy si budete moct necelou hodinku od Marrákeše pěkně zalyžovat.


Zatímco v létě se do Oukaimeden stahují nomádští pastevci se svými stády, v zimě patří středisko vlekařům a nadšencům zimních sportů. To, že nejste na sjezdovce v Alpách, poznáte hlavně podle místní lyžařské módy a také v après-ski vám místo bombardina naservírují horký mátový čaj a polévku hariru.


Kdo by řekl, že i tohle je Maroko😀

Návštěvník zimního Maroka tak má příležitost probudit se ve stanu na Sahaře, asistovat třeba u pečení chleba v horkém písku, další den dopoledne si zalyžovat a večer už ochutnávat čerstvé kalamáry v přístavu Essaouira.


Módní trendy marocké zimy


Zimní Maroko mám ráda také pro jeho zimní módní kreace. Líbí se mi dželaby (dlouhé volné pláště s kapucí) v mužském, ale především ženském provedení. U nás by plyšové oblečky v pestrých barvách a s nejrůznějšími motivy působily přinejmenším zvláštně, na marocké ulici se ale ráda otočím za paní zebrou, dalmatinkou nebo tygřicí🦓


V zimě potkáte na marockých ulicích nejrůznější modely

Je vůbec nějaká doba, kdy do Maroka nejezdit?


Není. Do Maroka můžete jet úplně kdykoliv, pokud cestu chytře naplánujete. Specifické je cestování v době muslimských svátků jako jsou Ramadan a Eid-Al-Adha. V této době je třeba počítat s tím, že ne všechny restaurace či obchody budou otevřené. Na druhou stranu cestovatel zažije v Maroku velice zajímavou, duchovně laděnou atmosféru.


A ještě jeden tip na závěr. Při plánování návštěv marockých měst mějte na paměti, že v pátek bývá většina obchodů zavřených. V Maroku je totiž pátek sváteční den, kdy lidé často nepracují, chodí do mešity a navštěvují příbuzné. Náplastí na menší aktivitu v ulicích je ovšem možnost dát si v nějakém místním lokálu výborný tradiční kuskus, který se zpravidla připravuje jen v pátek.


To je pro dnešek vše. TREK SALAMA neboli ŠŤASTNOU CESTU🍀


2 109 zobrazení
pp.jfif

Tereza Huclová

Několik let prožila v Maroku. Zamilovala si tamní přírodu, lidi i humor.


Specializuje se na vytváření originálních zájezdů a na společných cestách lidem ukazuje, že v Maroku toho lze zažít nepopsatelně více než jen navštívit památky vyjmenované v cestovních průvodcích.

Více o Tereze najdete tady

Tereze můžete napsat na

info@zazitmaroko.cz


S Terezou také můžete Maroko navštívit

Nebo si od ní nechat cestu naplánovat

Potkejme se na Facebooku

Přidejte se na Instagramu

  • Instagram

e-Book ZDARMA

eBook_cover_jak_neslapnout_vedle_01.png

Objevte osvědčené tipy, díky kterým se vyhnete kulturním přešlapům a získáte si Maročany na svoji stranu.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ MAROCKÉ ČLÁNKY

VYDEJTE SE S NÁMI DO MAROKA

PŘEČTĚTE SI O MAROKU VÍCE

Zadejte níže své jméno a email. Jako první se dozvíte o připravovaných cestách a navrch si zajistíte pravidelný přísun marocké inspirace.

IMG_4078_edited.jpg
bottom of page